Warning: A non-numeric value encountered in /home/kalufibg/masha.bg/wp-content/themes/truemag/single-inbox.php on line 22

Warning: A non-numeric value encountered in /home/kalufibg/masha.bg/wp-content/themes/truemag/single-inbox.php on line 64

Warning: A non-numeric value encountered in /home/kalufibg/masha.bg/wp-content/themes/truemag/single-inbox.php on line 65

Епизод 2 – Чебурашка

Оригинално заглавие на руски: „Чебурашка

Крокодилът Гена има рожден ден, седи пред дома си и свири на хармоника (акордеон) песента „День рождения“ („Рожден ден„)*. Чебурашка му носи подарък въртолет-играчка. Тъкмо, когато се готвят да пуснат въртолета, двамата виждат няколко ученици-пионери да отиват да садят дръвчета. Чебурашка казва, че и тя иска да стане пионер**, но едва ли ще го вземат. Гена и Чебурашка пускат въртолета, но той понася Чебурашка във въздуха. Докато Гена тича да търси приятеля си, Чебурашка пада пред едно училище и пак вижда пионерите, които сега правят къщички за птици. Гена и Чебурашка питат дали и те не биха могли да станат пионери. Момчетата от своя страна ги питат дали могат да правят различни неща, като например къщички за птици и след като получават само отрицателни отговори, отказват на Гена и Чебурашка.

Гена и Чебурашка се връщат пред дома на крокодила и се опитват да направят къщичка за птици, но нищо не излиза. Те решават да си починат, като Гена започва да свири отново мелодията на песента „День рождения„. В това време три малки деца гонят пеперуда, катерят се по пожарната стълба и вдигат капака на уличната шахта. Крокодилът спасява едното дете от падане от стълбата и като пропада в шахтата. След като Гена и Чебурашка научават, че децата правят тези опасни неща от безделие, решават да им покажат как да правят нещо полезно. Крокодилът отваря един трафопост и решава да направи от него къщичка, където да си играят децата, но го хваща ток и се отказва. Тогава докарва дървени греди и компресор, и решава да прави детска площадка. Успява да пробие дупка в асфалта и да постави един обърнат сенник. В това време идват пионерите и искат да помагат, но сега пък Гена им отказва. Гена и Чебурашка все пак успяват да направят детска площадка. Идва едни милиционер да пита какво правят с компресора, но като вижда хубавата детска площадка, повече не разпитва, а само откарва компресора.

В това време пионерите са се заели да събират метални отпадъци и да ги предават на вторични суровини. Чебурашка прочита лозунг с призив за такава дейност. Крокодилът се сеща, че на пристанището има потънали много метални отпадъци. Гена се гмурка и изважда какво ли не, дори с помощта на Чебурашка откъсва котвата на един кораб. Двамата приятели закарват всичко събрано на пионерите, които са много доволни и решават да приемат Гена и Чебурашка в пионерския отряд.

*Песента е популярна и досега, затова даваме текста й, както и превод.

День рождения
Пусть бегут неуклюже
Пешеходы по лужам,
А вода – по асфальту рекой.
И неясно прохожим
В этот день непогожий,
Почему я веселый такой.

Припев:
Я играю на гармошке
У прохожих на виду…
К сожаленью, день рожденья –
Только раз в году.

Прилетит вдруг волшебник
В голубом вертолете
И бесплатно покажет кино.
С днем рожденья поздравит
И, наверно, оставит
Мне в подарок пятьсот „эскимо“.

Пpипев:
Я играю на гармошке
У прохожих на виду…
К сожаленью, день рожденья –
Только раз в году.

Превод:

Рожден ден
Нека да тичат непохватно
пешеходците през локвите,
а водата по асфалта да е като река.
И да не им е ясно на минувачите
в този дъждовен ден
защо съм толкова весел.

Припев:
Аз свиря на хармоника /акордеон/
пред очите на минаващите…
За съжеление, рождения ден
е само веднъж в годината.

Изведнъж ще долети вълшебник
в син въртолет
и безплатно ще пусне филм.
Ще ме поздрави за рождения ден
и навярно, ще ми остави за подарък
500 ескимо /сладолед на клечка/.

Пpипев:
Аз свиря на хармоника /акордеон/
пред очите на минаващите…
За съжеление, рождения ден
е само веднъж в годината.

Източник: tekstove.info

**Под пионерско движение се разбира дейност на детска комунистическа организация, съществувала в бившите социалистически страни. Членовете на тази организация се наричат пионери. Въпреки че и в някои капиталистически страни съществуват пионерски организации, те не са масови, не са контролирани от правителството, и не са свързани с конкретна политическа сила. Те са демократични и независими и изповядват марксистки идеали.
Пионер буквално означава пръв, първо откривател. Явно се е търсела такава аналогия при даване името на комунистическата детска организация като пионерска.

Източник: Уикипедия