Епизод 6 – Мрачна притча за суеверното момиченце

Това е една страшна история за момиченцето Люся, което вярвало в лоши поличби.

Веднъж през лятото Люся сънувала страшен сън. По улицата ходел грамаден гладен крокодил, който захапал Люся. Момиченцето се събудило позеленяло ат страх, цялото в студена пот и било захапало одеалото. Люся решила, че кошмарният сън е лошо поличба и по-добре днес да не излиза от къщи, защото, току-виж, наистина се повяви такъв крокодил, който да я изяде. Така момиченцето цял ден стояло в къщи, защото повярвало на лошото поличба.

На другата сутрин Люся станала с грешния крак и била обзета от лошо предчувствие. А навън греело слънце и играели деца. Люся погледната през прозореца и се зачудила какво не е наред. Погледнала се в огледалото и видяла, че си е облякла тениската наобратно. Това било наистина лоша поличба. Люся отново решила да си остане в къщи, помислила си, че на детската площадка сигурно седят страшен разбойник с ножове и еднооок пират, които искат да я убият.

За следващият ден синоптиците обещали хубаво време. Люся станала и започнала да се облича и гласи пред огледалото за разходка. В това време по телевизията се появил един маг-астролог и направил лоши предсказания за родените в годината на виолетовия заек. Люся, която била родена тъкмо в такава година, трепнала, изпуснала си огледалцето и то се счупило. Момиченцето си помислило, че това е лош знак и предвещава беди – може да падне с колелото, в парка да изригне вулкан или пък да излезе ураган. Така Люся отново си останала в къщи. Всеки ден момиченцето намирало нещо за лоша поличба, която го плашела и не излизало навън. Така отминало цялото лято.

Дошъл 1 септември, първият учебен ден (в Русия). Люся отишла на училище, другите деца били бодри, отпочинали и весели. Тогава Люся се усетила, че докато другите деца играели и се забавлявали, тя се криела в къщи заради лоши поличби и така цялата й ваканция пропаднала.

Поука: „Глупаво е децата в нашия век да са суеверни.“