Епизод 4 – За котенцето

Маша, както и всички останали деца, се страхувала да се изгуби, докато не чула историята за едно котенце, което щом излезело от дома си и се загубвало.

И ето веднъж, то изскочило на улицата след кълбенце вълна, изминало малко разстояние и се заблудило. Толкова се уплашило, че не могло да разбере къде се намира и в коя посока е неговият дом. Котенцето се скрило под пейката на една спирка. Времето вървяло, станало привечер, хората започнали да разхождат кучетата си и котенцето още повече се уплашило. Стъмнило се съвсем, котенцето огладняло. Така и щяло да си загине бедното котенце, ако не се бил появил един пощенски гълъб. Той попитал за адреса му, но котенцето не го знаело. На врата на котенцето, на каишка, адресът бил написан, но то не си спомнило за това и както се било свило, не се и виждало. Затова пък успяло да опише стопанката си и да каже, че се казва Маша. Гълъбят намерил Маша и тя си прибрала котенцето. (Тази Маша е различна от главната героиня на поредицата.)

Поуката за децата е: „Ако се загубите, главното е да не се паникьосвате. Спомнете си домашния адрес и телефон, и не се срамувайте да се обърнете за помощ към някой възрастен.“