Warning: A non-numeric value encountered in /home/kalufibg/masha.bg/wp-content/themes/truemag/functions.php on line 259

Warning: A non-numeric value encountered in /home/kalufibg/masha.bg/wp-content/themes/truemag/functions.php on line 259

Warning: A non-numeric value encountered in /home/kalufibg/masha.bg/wp-content/themes/truemag/functions.php on line 259

Warning: A non-numeric value encountered in /home/kalufibg/masha.bg/wp-content/themes/truemag/functions.php on line 259

Цялата колекция епизоди на “Крокодилът Гена и Чебурашка:

Крокодилът Гена и Чебурашка

Крокодилът Гена и Чебурашка са герои на анимационна поредица, заснета по мотиви от произведенията на руския писател Едуард Успенски (две повести и две пиеси). Двата персонажа стават популярни и известни още с първия филм „Крокодилът Гена“ („Крокодил Гена“), който излиза през 1969 и е по повестта „Крокодилът Гена и неговите приятели“ („Крокодил Гена и его друзья“).

Анимационни филми от поредицата за Чебурашка и крокодила Гена:

Герои на анимационната поредица за Чебурашка и крокодила Гена:

Крокодилът Гена       

Крокодилът е симпатичен, добър и приветлив. Той ходи на задните си крака, носи костюм, шапка и бастун. Всеки ден се явява в зоологическата градина, където работи като крокодил. Над работното му място има табелка: „Африкански крокодил Гена. Възраст: 50 години. Разрешено е да бъде хранен и гален“.

Чебурашка

Чебурашка е малко измислено същество с кафява козина, големи добри очи и огромни уши . Намерено е в щайга с портокали, докарана в големия град от далечни страни. Неговият най-добър приятел е крокодилът Гена, който работи в зоологическата градина като крокодил.

За първи път Чебурашка идва на бял свят като персонаж от книга – „Крокодил Гена и его друзья“ („Крокодилът Гена и неговите приятели„) на Едуард Успенски от 1966 г. В илюстрациите към книгата Чебурашка повече прилича на мече. Името Чебурашка идва от думата „чебурахнуться“ (падам, сгромолясвам се, а в речника на Дал – означава и играчка, направена от дървено кълбо, използвана и като поплавък). Според спомените на Успенски, когато веднъж е бил на гости, дъщерята на домакините възкликнала по адрес на шубата, която не можела да остане в изправено положение: „Ой, опять чебурахнулась!“

Първата поява на Чебурашка на екран е през 1969 г. в диафилм – „Крокодил Гена и его друзья“ („Крокодилът Гена и неговите приятели„) на художника Борис Степанцев. Тук Чебурашка е нарисуван с огромна катерича опашка.

Първият анимационен (всъщност куклен) филм от сериите за Чебурашка излиза през същата 1969 г. – „Крокодил Гена“ на режисьора Роман Качанов. Следващите три епизода са: „Чебурашка“ (1971), „Шапокляк“ (1974) и „Чебурашка идет в школу“ („Чебурашка отива на училище“) (1983). През 2005 г. при ежегодната акция „Рожденият ден на Чебурашка“ – за набиране на средства за деца сираци, авторът Едуард Успенски обявил 20 август 1969 г. за рожден ден на Чебурашка.

Бабичката Шапокляк

Антагонистът в епизодите – бабичката Шапокляк, дължи името си на вид сгъваеми цилиндри, наричани шапоклак (chapeau claque). Авторът на книгата Успенски твърди, че при създаването на образа на Шапокляк е имал предвид първата си жена, а художникът, създал кукления персонаж, признава, че се е вдъхновил от тъща си.

Други герои

Момиченцето Галя – приятелка на Гена и Чебурашка

Плъхчето Лариска – придружава Шапокляк и обикновено се крие в чантата й

Кученцето Тобик – прудружава първо Галя, после лъва Чандър

Лъвът Чандър – приятел на Гена и Чебурашка

Любопитни факти

 1. Според предисловието на книгата „Крокодилът Гена и неговите приятели„, Чебурашка се е казвала бракувана играчка, която авторът е притежавал в детството. Представлявала нещо между зайче е мече с кръгла глава, която прилича на заешка, големи кръгли уши, също така големи жълти очи, като на бухал и къса пухкава опашка, като на малките мечета. Родителите на автора са твърдели, че това е неизвестно за науката животно, което живее в топлите тропически гори. Затова в самата книга Чебурашка е представен като неизвестно тропическо животно, което се е напъхало в щайга портокали, заспало така е пренесено в големия град.
 2. Крокодилът Гена и Чебурашка за малко се явяват в заставката на телевизионните серии на „Ну, погоди!„.
 3. В първите два филма – „Крокодилът Гена“ и „Чебурашка„, Чебурашка видно може да чете. В последния филм, „Чебурашка отива на училище„, героят не може да чете и трябва да ходи на училище, за да се научи.
 4. Чебурашка и Гена са били доста популярни в Швеция през 70-те като Drutten och Krokodil. Но тематиката на филмчетата е различа и героите са били кукли марионетки, които живеят на лавицата с книги.
 5. На Чебурашка и крокодила Гена е посветена пощенска марка, издадена в СССР през 1988 г. (като част от серията за съветската анимация).
 6. Двамата герои имат и няколко паметника – първият от тях е издигнат в Раменское през 2005 г. Техни фигури има и в Кременчуг, Днепропетровск, Хабаровск. В Чебоксари планират да създадат техен паметник заради търсенето на името Чебурашка в първото филмче („Чебуреки, Чебоксары, Чебурашка нет…“). А в една московска детска градина е открит и музей на Чебурашка.
 7. Чебурашка е талисман на руския олимпийски отбор в три поредни олимпиади – лятната през 2004 г. в Атина, зимната през 2006 г. в Торино и лятната през 2008 г. в Пекин. За зимната олимпиада Чебурашка е издокаран с бяла козина, а за тази в Пекин – с червена.
 8. През 2003 г. японците откупват правата за филмирането на персонажите до 2023 г. и започват да пускат нови 3-минутни епизоди. За периода 2009-10 г. са създадени 26 епизода. През 2010 г. японците създават 80-минутен римейк на оригиналните епизоди от 70-те, който беше показан и в Киномания 2011 у нас.
 9. Името Чебурашка е популярно и в масовата култура – така се наричат популярните през 70-те автомобили Запорожец 968 (заради щръкналите въздухозаборници), самолетът Ан-72, големите аудиослушалки, както и двуострите брадви, използвани при ролевите игри за реконструкция на сражения.

Книги за Чебурашка и крокодила Гена:

Книгите имат редица преиздания и са включвани в различни антологии и сборници.

 • „Крокодил Гена и его друзья“ („Крокодилът Гена и неговите приятели“) (1966) — повест (Едуард Успенски)  (Преведена на български език – преводач Мая Халачева, 1983 г., досега преиздавана три пъти. корица
 • „Чебурашка и его друзья“ („Чебурашка и неговите приятели“) (1970) — пиеса (Едуард Успенски, Роман Качанов)
 • „Отпуск крокодила Гены“ („Отпускът на крокодила Гена“) (1974) — пиеса (Едуард Успенски,с Роман Качанов)
 • „Бизнес крокодила Гены“ („Бизнесът на крокодила Гена“) (1992) — повест (Едуард Успенски, И. Е. Агрон)
 • „Крокодил Гена — лейтенант милиции“ („Крокодилът Гена – лейтенат от милицията“) (1998) (Едуард Успенски)
 • „Крокодил Гена идет в армию“ („Крокодилът Гена отива в армията“) (2005) (Едуард Успенски)
 • „Чебурашка уходит в люди“ („Чебурашка отива при хората“) (2002) (Едуард Успенски)
 • „Новый год с Чебурашкой“ ) ( „Нова година с Чебурашка“)(2004) (Едуард Успенски)
 • „Похищение Чебурашки“ („Отвличането на Чебурашка“) (2008) (Едуард Успенски)
 • „Чебурашка и его новый друг Чекрежик“ („Чебурашка и неговият нов проятел Чекрежик“) (2008) — повест (Едуард Успенски, Ю. А. Дубовски)
 • „Все о Чебурашке и крокодиле Гене“ („Всичко за Чебурашка и крокодила Гена „) (2012)— сборник (Едуард Успенски)
 • „Олимпиада для Чебурашки, или Чебурашка едет в Сочи“ („Олимпиада за Чебурашка, или Чебурашка отива в Сочи“) (2013) (Едуард Успенски)

Текстът е съставен по информация от Уикипедия.